Witam, mam na imię Jakub, a to mój blog. Przybliżę Tobie tutaj mój światopogląd, oraz moje przemyślenia jak i opinie na różne tematy. Generalnie to co siedzi w głowie nastolatka, wkraczającego i zmagającego się z dorosłością.
Witam w dzisiejszym poście postaram się przybliżyć jak najwięcej informacji odnośnie białka. Opowiem dlaczego jest ono takie ważne dla osoby ćwiczącej i powiem mniej więcej jaką pełni rolę w organiźmie, a także omówię parę najpopularniejszych mitów z nim związanych. Zacznijmy od tego co to jest białko. Białka lub inaczej proteiny to cząsteczki które budują nasze mięśnie ale również wchodzą w skład licznych enzymów, białka to struktury wielocząsteczkowe zbudowane z aminokwasów. Organizm nie jest w stanie przyswoić białka w całości dlatego najpierw musi je strawić a potem rozłożyć do pojedyńczych aminokwasów i dopiero w takiej postaci jest w stanie je przyswoić. Istnieje dużo rodzajów białka narazie skupmy się na podziale ich ze względu na czas ich wchłaniania. Istnieją białka wolno wchłaniające czyli na przykład kazeina(białko mleka), białka wchłaniające się w średnim czasie czyli na przykład ovoalbumina( białko jaj), oraz białka szybko wchłanialne których przedstawicielem jest serwatka(czyli w skrócie odżywka białkowa). Do najpopularniejszych źródeł białka należy zaliczyć między innymi : jaja, mięso, ryby, nabiał oraz rośliny strączkowe. I tutaj pojawia się pierwszy mit dotyczący nabiału, dużo ludzi uważa że powinniśmy wykluczyć go ze swojego jadłospisu ze względu na małą ilość białka i zawartość dość niebezpiecznych cukrów mlecznych. Jest to po części prawda ponieważ ten opis pasuje do jogurtów czy mleka, ale takie produkty jak twaróg czy serek wiejski właściwie cukru mlecznego nie zawierają i mają bardzo dobrze przyswajalne białko. Mit drugi: białko roślinne jest gorsze od białka zwierzęcego. Badanie pokazują że nie jest to prawda ponieważ występują białka roślinne które mają komplet aminokwasów na, przykład białko sojowe. Jednak należy pamiętać że rzeczywiście niektóre białka roślinne są gorzej przyswajalne od tych zwierzęcych, najlepszym rozwiązaniem będzie korzystanie z obu tych źródeł. Najlepiej przyswajalne białka to: kazeina, jajka, białko sojowe oraz serwatka. Dzienne zapotrzebowanie na białko u zwykłych osób wynosi 0,8g białka na 1kg masy ciała. U osób ćwiczących dyscypliny siłowe wartość ta wzrasta do 1,6-2g białka na 1kg masy ciała. Należy pamiętać że organizm nie jest w stanie przyswoić więcej niż 30g białka jednorazowo(oczywiście jest to średnia wartość, zależy ona też między innymi od organizmu, masy ciała oraz rodzaju białka. To byłoby na tyle w dzisiejszym poście, więcej o białku napiszę przy poście o odżywkach. Do zobaczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz