poniedziałek, 7 grudnia 2015

1000 wyświetleń!

1000 wyświetleń w 6 dni!
Właśnie stuknęła mi okrągła liczba 1000 wyświetleń na moim blogu. Blog prowadzę dopiero od 6 dni. Może nie jest to jakaś ogromna liczba ale mnie to strasznie motywuje, gdy czytam że ludzie na swoich blogach dziękują za 1000 wyświetleń po miesiącu, a ja osiągnąłem to w niespełna tydzień zaczynając jako totalny noname. Dziękuję każdej osobie która chociaż raz odwiedziła mojego bloga. Aktualnie pisząc to mam 1027 wyświetleń, To co lecimy po kolejny 1000? ;)

 

Parę słów o białku

Dlaczego białko jest takie ważne?
Witam w dzisiejszym poście postaram się przybliżyć jak najwięcej informacji odnośnie białka. Opowiem dlaczego jest ono takie ważne dla osoby ćwiczącej i powiem mniej więcej jaką pełni rolę w organiźmie, a także omówię parę najpopularniejszych mitów z nim związanych. Zacznijmy od tego co to jest białko. Białka lub inaczej proteiny to cząsteczki które budują nasze mięśnie ale również wchodzą w skład licznych enzymów, białka to struktury wielocząsteczkowe zbudowane z aminokwasów. Organizm nie jest w stanie przyswoić białka w całości dlatego najpierw musi je strawić a potem rozłożyć do pojedyńczych aminokwasów i dopiero w takiej postaci jest w stanie je przyswoić. Istnieje dużo rodzajów białka narazie skupmy się na podziale ich ze względu na czas ich wchłaniania. Istnieją białka wolno wchłaniające czyli na przykład kazeina(białko mleka), białka wchłaniające się w średnim czasie czyli na przykład ovoalbumina( białko jaj), oraz białka szybko wchłanialne których przedstawicielem jest serwatka(czyli w skrócie odżywka białkowa). Do najpopularniejszych źródeł białka należy zaliczyć między innymi : jaja, mięso, ryby, nabiał  oraz rośliny strączkowe. I tutaj pojawia się pierwszy mit dotyczący nabiału, dużo ludzi uważa że powinniśmy wykluczyć go ze swojego jadłospisu ze względu na małą ilość białka i zawartość dość niebezpiecznych cukrów mlecznych. Jest to po części prawda ponieważ ten opis pasuje do jogurtów czy mleka, ale takie produkty jak twaróg czy serek wiejski właściwie cukru mlecznego nie zawierają i mają bardzo dobrze przyswajalne białko. Mit drugi: białko roślinne jest gorsze od białka zwierzęcego. Badanie pokazują że nie jest to prawda ponieważ występują białka roślinne które mają komplet aminokwasów na, przykład białko sojowe. Jednak należy pamiętać że rzeczywiście niektóre białka roślinne są gorzej przyswajalne od tych zwierzęcych, najlepszym rozwiązaniem będzie korzystanie z obu tych źródeł. Najlepiej przyswajalne białka to: kazeina, jajka, białko sojowe oraz serwatka. Dzienne zapotrzebowanie na białko u zwykłych osób wynosi 0,8g białka na 1kg masy ciała. U osób ćwiczących dyscypliny siłowe wartość ta wzrasta do 1,6-2g białka na 1kg masy ciała. Należy pamiętać że organizm nie jest w stanie przyswoić więcej niż 30g białka jednorazowo(oczywiście jest to średnia wartość, zależy ona też między innymi od organizmu, masy ciała oraz rodzaju białka. To byłoby na tyle w dzisiejszym poście, więcej o białku napiszę przy poście o odżywkach. Do zobaczenia.

Łączna liczba wyświetleń